LOZNİK

Damla Birinci - Bahriye Bağkıran




Trakya ve göçmen mutfağının kaybolmaya yüz tutan, farklı bir pide uygulamasıdır. Loznik, Keşan yöre mutfağında diriliğini korumaya çalışan bir pidedir. Buna karşılık, Gelibolu ve Eceabat'ın bazı göçmen köylerinin mutfaklarında rastlanır. Loznik’ in bir Pomak mutfağı ürünü olduğu da söylenmektedir. Asma yaprağında göçmen pidesi, göçmenlerce sini üzerinde çevirerek hafif ekşitilmiş ayran ile yapılmaktadır.



" Ablam asma yaprağında göçmen pidesini evde pişirdiğinde evi mis gibi asma yaprağı kokusu sarardı. O koku burnumun ucundan hala gitmez. Asma yapraklı pide yapıldığında mahallemizdeki bütün komşuları toplardık, hep birlikte pideyi sıcak sıcak afiyetle yerdik. Asma yaprağı ile mısır ununun lezzeti ve uyumu hiçbir şeyde yoktur. Pidenin tadı hala damağımdadır. O zamanlar yapılan pidenin, toplanıp hep birlikte yemenin mutluluğu bir başkaydı. Asma yapraklı göçmen pidesinin kokusu hala evimden çıkmamış gibidir."



Taze asma yaprakları haşlanır ve soğumaya bırakılır. Mısır unu az miktarda haşlanır, yoğurttan ayran yapılır ve ekşimeye bırakılır. Ekşiyen ayran ile mısır unu bir kaba alınıp, karıştırılır. Taze soğan, taze nane ince ince kıyılır ve harcın içerisine eklenir. Tuz, pul biber, şeker ve zeytinyağı eklenerek harcın hepsi karıştırılır. Sini zeytinyağı ile yağlanır. Hazırlanan asma yaprakları iç kısmı dışarı gelecek ve arada boşluk kalmayacak şekilde dizilir. Dizilen yaprakların üzerine harç eklenir. Harcın yanları, dışta kalan kısmı asma yaprakları hamuru örtecek şekilde kapatılır. Sini üzerinde sırasıyla alt üst yapılarak pişirilir.