BONCUKLU KÖMBE

Berke Özdemir - Durmuş Özdemir



Hızır haftasında bazı köylerde, evin un çuvalının üzerine bir parça kömbe konur. Eğer Hızır uğrarsa kömbeyi alır ve elini una basar. Böyle olduğu takdirde eve bereket geleceğine inanılır. Bu inanış̧ köylere göre değişir. Bazı köylerde ise un çuvalının içindeki una el bastırılır. Eğer Hızır gelirse unun üzerindeki el izini siler. Bu durumda da eve bereket geleceğine inanılır. Diğer bir inanışta da boncuklu Kömbe yapıldığı sırada kömbenin bir dilimine mavi boncuk veya kömür parçası konur. O dilim kime tesadüf ederse o yıl şanslı olacağına inanılır.


" Bizim memlekette geleneksel yılbaşı kömbemiz olurdu. Onu ailecek toplanır yaparlar, yapılırken kömbenin içine pişirilmeden önce boncuk koyarlardı. Bu boncuk yenirken kime denk gelirse kısmetli kişi o olurdu. O kişinin şans getirdiğine inanılır ve eve davet edilirdi. "



Un, su, tuz, yumurta, tereyağı, süt ve yoğurt karıştırılarak elde edilen hamur yaklaşık on bir bezeye bölünür ve içerisine bir tane boncuk koyulur. Bu bezeler yağlanarak Teşt adı verilen sac üzerinde pişirilerek bir tepsiye yerleştirilir. Daha sonra tepsi tamamlandığında kömbenin üzerine yumurta sürülerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir ve sıcak olarak dilimler halinde servise sunulur.