HAS DOLMASI

 

Sena Güllüoğlu - Süheyla İzgördü

 

Has Dolması, Şanlıurfa yöresinde büyük yemek davetlerinde sadece belirli bir kaç ailenin, değer verdiği  misafirlerine sunduğu bir yemektir. Bahar aylarında verilen davetlerde yapılır. Marul çok yaygın yemeği yapılan bir sebze olmamasına rağmen Şanlıurfa ikliminde çok fazla sebze çeşidi yetişmediğinden bir sebze yemeği alternatifi olarak hazırlanıp sunulur. 


Maşaranın (marul ekilen tarla) yan taraflarında kendiliğinden çıkan bebek marullar (has) toplanır, kızartılıp doldurulup pişirilir.

“ Çocukluğumda yaşadığımız ev çok büyük ve kalabalıktı. Bir ailenin oğlu evlense bile ailesi ile yaşamaya devam eder, evin oğulları evlendikçe daha kalabalık bir aile olunurdu. Evde sıklıkla kalabalık misafirler ağırlanırdı ve evin annesi yoksa evin en büyük gelini bu yemekleri organize ederdi. Ana yemek olarak ağır olan et yemekleri tercih edilir bu yemeğin yanında biraz daha hafif olan bir alternatif yemek sunulurdu. Alternatif yemek hazırlama kültürü zamanla devam etse de hazırlanan yemeklerin çeşitleri oldukça azaldı. Artık aileler eskisi kadar kalabalık değil, benim çocukluğumdaki gibi büyük sofralar kurulmuyor. ”


Marulun dış yaprakları soyulur ve kızartılır. Bir bez yardımıyla yağı alınır. Kuzu kıyma kavrulur üzerine salça, baharatlar ve maydonoz eklenir. Marul ayrıştırılır ve tuzlanır. İçine  kıyma konulur sonra burulur. Karnıyarık tenceresine dizilir, tuz eklenir. Üzerine bir kapak su konulur. Kıymayla birlikte tekrar pişirilir. Suyu yağ kadar olur, çok az sulu bir yemek olur. Sarımsaklı yoğurt ve yeşil soğanla sevis edilir.