HAS DOLMASI
Sena Güllüoğlu - Süheyla İzgördü
Has Dolması, Şanlıurfa yöresinde büyük yemek davetlerinde
sadece belirli bir kaç ailenin, değer verdiği misafirlerine
sunduğu bir yemektir. Bahar aylarında verilen davetlerde yapılır. Marul çok yaygın
yemeği yapılan bir sebze olmamasına rağmen Şanlıurfa ikliminde çok fazla sebze
çeşidi yetişmediğinden bir sebze yemeği alternatifi olarak hazırlanıp sunulur.
Maşaranın
(marul ekilen tarla) yan taraflarında kendiliğinden çıkan bebek marullar (has) toplanır,
kızartılıp doldurulup pişirilir.
“ Çocukluğumda yaşadığımız
ev çok büyük ve kalabalıktı. Bir ailenin oğlu evlense bile ailesi ile yaşamaya
devam eder, evin oğulları evlendikçe daha kalabalık bir aile olunurdu. Evde
sıklıkla kalabalık misafirler ağırlanırdı ve evin annesi yoksa evin en büyük
gelini bu yemekleri organize ederdi. Ana yemek olarak ağır olan et yemekleri
tercih edilir bu yemeğin yanında biraz daha hafif olan bir alternatif yemek
sunulurdu. Alternatif yemek hazırlama kültürü zamanla devam etse de hazırlanan
yemeklerin çeşitleri oldukça azaldı. Artık aileler eskisi kadar kalabalık
değil, benim çocukluğumdaki gibi büyük sofralar kurulmuyor. ”
Marulun dış yaprakları soyulur ve kızartılır. Bir bez yardımıyla yağı alınır. Kuzu kıyma kavrulur üzerine salça, baharatlar ve maydonoz eklenir. Marul ayrıştırılır ve tuzlanır. İçine kıyma konulur
sonra burulur. Karnıyarık tenceresine dizilir, tuz eklenir. Üzerine bir kapak
su konulur. Kıymayla birlikte tekrar pişirilir. Suyu yağ kadar olur, çok az sulu
bir yemek olur. Sarımsaklı yoğurt ve yeşil soğanla sevis
edilir.