KARA TURP BÖREĞİ

 

Kübra Çorluk - Hatice Yar


"Eskiden Kızılcahamam'da, köyde yetişen kara turpları toplar yemeklere, böreklere katar hatta öksürük rahatsızlığı çekenlere bal ile karıştırır şifa niyetine içirirdik. Turp böreğini de ben gençken rahmetli annem yufkaları açarak davul fırında bize pişirirdi. Pişen böreğin kokusu hala burnumda tüter. Davul fırında da ayrı güzel olurdu. Genelde evlerde, özel günlerde yaparlardı. Kıymalısı da, patateslisi de yapılırdı. Artık eskisi kadar yapılmıyor maalesef. Ben bazen torunlarıma ve çocuklarıma yapmaya çalışırım hala. Bu börek bize büyüklerimizden yadigâr kalmıştır."

 

 

Yumurta, süt, yoğurt ve zeytinyağı bir kapta karıştırılır, sos harcı elde edilir. Sos harcı yufkanın her yerine sürülür. İç harcı için turbun kabukları soyulur, rendelenir ve sıcak suda haşlanır. Yumuşayınca süzülür, soğuk suyun altında tekrar yıkanır. Dirilik kazandırılır. Bir tavada az yağda kıyma kavrulur, küçük doğranan soğanlar eklenir ve tekrar kavrulur. Doğranan biberler ilave edilir. En son haşlanan turplar ilave edilir ve kavrulur. Ceviz içi, karabiber, pul biber, yenibahar ve tuz eklenir karıştırılır. Ocaktan alınır ve  dinlenmeye bırakılır. İkinci yufkanın üzerine tekrar sos sürülür. Böreğin iç harcı her yerine dağıtılır.  Kenarları içe doğru kıvrılır ve geniş bir rulo şekli verilir sonra dilimlenir. Yağlanmış tepsiye börek dizilir üzerine yumurta sarısı ve sos sürülür, susam veya çörek otu serpilir. Fırında pişirilir.