KASEFE
Merve Karaağaç - Fadime Karaağaç
Kasefe, Erzincan yöresine aittir. Özellikle hastalara ve yeni doğum yapan kadınlara yapılır. Kurutulmuş kayısı, dut, tereyağı ve bal ile yapılır. Üzerine ceviz dökülerek tüketilir.
“Çocukluğumda babaannem bahçemizdeki
dut, kayısı ve üzümleri kışın tüketebilmek için kuruturdu. Kuru kayısı ve dutun besin değeri çok
yüksektir. İçerisine tereyağı, bal ve ceviz eklenince daha kaliteli bir hal
alıyor. Bazen de dutun olamadığı zamanlarda kurutulmuş üzüm kullanılırdı.
Şimdilerde yapılırken içerisine bal yerine şeker kullanılıyorlar. Eskiden
hastalara, yaşlılara, hamile ve yeni doğum yapan annelere kasefe yapıp
götürülürdü. Nasıl şimdi hastalandığımızda nane limon kaynatır içeriz o zaman
da kasefe yapılıp şifa diye tüketilirdi. Kasefe denince aklıma annemle gittiğimiz
bir yerde kasefenin üstüne yumurta kırıp servis edilmesi gelir. O zaman bana çok farklı gelmişti...”
Kurutulmuş olan kayısılar sıcak su ile yıkanır. Yıkandıktan sonra sıcak suda 3 dakika daha kaynatılır, daha sonra sıcak suda yıkanmış olan kurutulmuş dutlar eklenir. Suyunu çekene kadar kaynatılır. Kurutulmuş kayısı ile dut suyu çekildikten sonra bal ve tereyağı eklenip kavrulur. Ceviz ile servis edilir.