“Fakir bir aile’nin çocuğu olan Ali, Fatma adındaki kızı sever ve onunla evlenir. Ancak kayınvalidesi gelinini sevmez ve oğluna kötülemek için gelininin açığını yakalamaya çalışır. Bir gün Fatma eşine yemek yapmak ister fakat evde un ve keşten başka bir şey bulamaz. Fatma bu malzemelerle nasıl yemek yapacağını bilemez. Unu kaynayan suya koyar hem karıştırır hem ağlar. Ancak ortaya görünümü hoş̧ olan bir yemek çıkar. Yemeği gören kayınvalide, yemeğin görünümünü bozmak için evdeki kediyi alır ve kedinin ayaklarını yemeğin üzerine bastırmaya çalışır. Fakat kedi ayaklarını toplar yemeğe basmaz. Yani yemeğe batmaz. O günden sonra bu yemek Kedi Batmaz adıyla ve hikayesi ile birlikte halk arasında yayılır."
Bir su bardağı keş peynirini tereyağında eritip, tavuk ciğerini kavurun. Kaynayan suyun içine tereyağı, tuz koyup tereyağının erimesini bekleyin. Mısır ve buğday ununu harmalayıp kaynayan suya yavaş yavaş ekleyin. Topaklanmaması için patates püresi kıvamına gelene kadar çırparak pişirin. Tahta kaşıkla ezerek karıştırın. Sunum tabağına hamurdan kaşık kaşık alarak dizin. İki farklı sunum yapılabilir. Hamurların üzerine tereyağından kavurduğunuz keş peynirlerini serpip ikram edebilirsiniz ya da kavurduğunuz tavuk ciğerlerini üzerine gezdirip servis edebilirsiniz.