KAYMAÇİNA

 

Yasin Can Yılmaz - Nazike Genç 


Bir sütlü tatlı olan Kaymaçina, Balkanlarda  Makedonya’da ortaya çıkmış bir tatlıdır. Hıdırellez zamanı dışında: davetlerde, toplantılarda, bayramlarda, düğünlerde de yapılır. 


“ Kaymaçina çocukluğumun vazgeçilmez tatlılarından biri idi. Pişmesi için dakikaları sayar, fırının önünde kedi gibi beklerdim. Buzdolabından aşıra aşıra sonunu getirirdik. Kaymaçina uğruna işittiğimiz azarın haddi hesabı yoktu."


10 tane yumurta ve 1 bardak şeker kar gibi beyaz oluncaya kadar çırpılır. Ilık 1 litre süt eklenir, çok az daha çırpılır. Cam bir fırın kabına alınır. Fırın tepsisinin içine bir miktar su eklenir ve cam kap bunun içine oturtulur. Fırın önceden 180-200 derecede ısıtılır ve tatlı üstü kızarıncaya kadar 30 dk. pişirilir. Üzeri göz göz kabarınca piştiği anlaşılır.