BAĞABUR


Gizem Buse Karakaş - Gürcan Karakaş

 


Bağabur, Erzincan yöresine ait özellikle bayramlarda yapılan; dövme bulguru, tavukgöğsü ve tereyağı ile yapılan, tepsiyle ortaya konulup herkesin ekmek batırarak beraberce yediği bir yemektir.

" Küçük yaşlarda babamın memur olması nedeni ile bir süre Erzincan’da yaşadık. Bağabur, bayramlarda ortaya tepsiyle getirilen ve herkesin ekmek banarak yediği bir yemekti. Beğendiğim için ben de annemden yapmasını istemiştim ve annem de evde yapmaya başlamıştı. Bir seferinde annem bu yemeği tavukgöğsü ile değil de kemikli dana eti ile yapmıştı ve bu kemik boğazıma takılmıştı. O geceyi hastanede geçirdim, boğazımı zedelemişti. Buna rağmen bu yemeği hep sevdim ve hep güzel hatırlarım." 

Bağabur yemeği için dövme bulguru yıkanır. Dövme ve tavukgöğsü birlikte iyice haşlanır. Tuzu ve karabiberi eklenir en son içine bir parça tereyağı konulur ve büyükçe bir tepsiye alınır. Ortası açılır eritilmiş tereyağı dökülür kenarlarına ekmek dilimleri konarak servis edilir.