KAZAN BAKLAVASI
  

Nusret Onur Eliç - Hamide Eliç 



Geçmişi 19. yüzyılın başlarına uzanan Kazan Baklavası, eskiden düğünlerde ailelerin kendi aralarında ikram ettikleri bir tatlı atıştırmalıktır. Şerbetsiz oluşu günümüz baklavalarından ayrılan en belirgin özelliğidir. 


" Kazan Baklavası; dökümden, el yapımı kendi tenceresinde pişirilir. Günümüzde bu tencerelerin veya eski adı ile kazanların kalmadığı düşünülmektedir. Kazan Baklavası, adını bu özel kazanlardan almaktadır. "

Un ve tuz karıştırılır, ardından su eklenir. Hamur birleşmeye başlayınca yoğurt ve yağ eklenip karıştırılır. Limon suyu ilave edilir. Hamurun aşırı yumuşak bir hamur olması gerekir, normal baklava hamurlarından farklıdır. Bezeler halinde ortalama büyüklükte oluşturulur. Baklava gibi ince açılır. Açılan hamur katlanır ve baklava gibi kesilir. Önceden kızdırılmış derin yağda renk alıncaya kadar kızartılır. Yağdan çıkartılıp üzerine pudra şekeri dökülür.