LOZNİK
Damla Birinci - Bahriye Bağkıran
Trakya ve göçmen mutfağının kaybolmaya yüz tutan, farklı bir pide uygulamasıdır. Loznik, Keşan yöre mutfağında diriliğini korumaya çalışan bir pidedir. Buna karşılık, Gelibolu ve Eceabat'ın bazı göçmen köylerinin mutfaklarında rastlanır. Loznik’ in bir Pomak mutfağı ürünü olduğu da söylenmektedir. Asma yaprağında göçmen pidesi, göçmenlerce sini üzerinde çevirerek hafif ekşitilmiş ayran ile yapılmaktadır.
" Ablam asma yaprağında göçmen pidesini evde pişirdiğinde evi mis
gibi asma yaprağı kokusu sarardı. O koku burnumun ucundan hala gitmez. Asma
yapraklı pide yapıldığında mahallemizdeki bütün komşuları toplardık, hep
birlikte pideyi sıcak sıcak afiyetle yerdik. Asma yaprağı ile mısır ununun
lezzeti ve uyumu hiçbir şeyde yoktur. Pidenin tadı hala damağımdadır. O zamanlar
yapılan pidenin, toplanıp hep birlikte yemenin mutluluğu bir başkaydı. Asma yapraklı göçmen pidesinin kokusu hala evimden
çıkmamış gibidir."
Taze asma yaprakları haşlanır ve soğumaya bırakılır. Mısır unu az
miktarda haşlanır, yoğurttan ayran yapılır ve ekşimeye bırakılır. Ekşiyen ayran
ile mısır unu bir kaba alınıp, karıştırılır. Taze soğan, taze nane ince ince
kıyılır ve harcın içerisine eklenir. Tuz, pul biber, şeker ve zeytinyağı eklenerek
harcın hepsi karıştırılır. Sini zeytinyağı ile yağlanır. Hazırlanan asma
yaprakları iç kısmı dışarı gelecek ve arada boşluk kalmayacak şekilde dizilir.
Dizilen yaprakların üzerine harç eklenir. Harcın yanları, dışta kalan kısmı
asma yaprakları hamuru örtecek şekilde
kapatılır. Sini üzerinde sırasıyla alt üst yapılarak pişirilir.