KARA TURP BÖREĞİ
Kübra Çorluk - Hatice Yar
"Eskiden Kızılcahamam'da,
köyde yetişen kara turpları toplar yemeklere, böreklere katar hatta öksürük
rahatsızlığı çekenlere bal ile karıştırır şifa niyetine içirirdik. Turp
böreğini de ben gençken rahmetli annem yufkaları açarak davul fırında bize
pişirirdi. Pişen böreğin kokusu hala burnumda tüter. Davul fırında da ayrı güzel
olurdu. Genelde evlerde, özel günlerde yaparlardı. Kıymalısı da, patateslisi de yapılırdı. Artık
eskisi kadar yapılmıyor maalesef. Ben bazen torunlarıma ve çocuklarıma yapmaya çalışırım
hala. Bu börek bize büyüklerimizden yadigâr kalmıştır."
Yumurta, süt, yoğurt ve zeytinyağı bir kapta karıştırılır, sos harcı elde
edilir. Sos harcı yufkanın her yerine sürülür. İç harcı için turbun kabukları
soyulur, rendelenir ve sıcak suda haşlanır. Yumuşayınca süzülür, soğuk suyun
altında tekrar yıkanır. Dirilik kazandırılır. Bir tavada az yağda
kıyma kavrulur, küçük doğranan soğanlar eklenir ve tekrar kavrulur. Doğranan biberler
ilave edilir. En son haşlanan turplar ilave edilir ve kavrulur. Ceviz içi, karabiber, pul biber, yenibahar ve tuz eklenir karıştırılır. Ocaktan
alınır ve dinlenmeye bırakılır. İkinci yufkanın üzerine tekrar sos sürülür. Böreğin iç
harcı her yerine dağıtılır. Kenarları
içe doğru kıvrılır ve geniş bir rulo şekli verilir sonra dilimlenir. Yağlanmış tepsiye börek dizilir üzerine yumurta
sarısı ve sos sürülür, susam veya çörek
otu serpilir. Fırında pişirilir.