BATIRIK

 

Sude Şengüleroğlu - Cemile Şengüleroğlu

 

"Batırık; bulgur ile yapılan bir çeşit sulu salatadır. İçindeki domates, salatalık ve bulgurdan ötürü kısırı andırır. İç Anadolu Bölgesinin güneyi ve Toros Dağlarına yakın bölgelerinde; Karaman, Bozkır, Ermenek ile Mersin'in ilçeleri Tarsus, Erdemli, Mut, Aydıncık, Anamur, Bozyazı, Silifke ve Gülnar'da yapılır. Bölgelere göre küçük farklılıklar gösterse de, genelde ince bulgur, tahin, domates ve çeşitli baharatların karıştırılırıp yoğrulması ile yapılır." 

 

 

İnce köftelik bulgur su ile ıslatılır. Domatesler rendelenip bulgura, salça ile eklenir. Sonra iyice yoğurulur. Soğan, salatalık ve maydanoz ince doğranır. Bulgurun içine katılır. Bulgur yumuşayana kadar yoğurmaya devam edilir. Tercihe göre karışıma, ince doğranmış ve haşlanmış pancar veya beyaz lahana eklenir. Fıstık, susam (küncü), tahin tavada ayrı kavrulur. Fıstık ve susam havanda ezilir. Öğütülmüş fıstık, susam ve kavrulmuş tahin bulgura ilave edilir. Karışıma alabildiği kadar soğuk su ilave edilir ve karıştırılır. İçine kırmızı biber, domates kurusu, limon suyu, tuz, nar ekşisi ilave edip karıştırılır. Üzerine haşlanmış lahana ya da pancar koyduktan sonra servis edilir.