KEŞLİ KURU ÇÖREK
Seran Bora - Zeynep Kaya
Sivas çöreği, genellikle kendi yöresinde üretilen başka yerlerde çok tanınmayan özel bir ekmektir. Taze bir çörek, aşırı kırılgan ve yumuşak olabilir. Sivas’ın simidi diyenler bile vardır. Sivas’tan başka neredeyse hiçbir yerde üretimi olmaz.
“Annemle babam Sivas’ın
bir köyünden İstanbul’a göç etmişler. İstanbul’da bir gecekondu semtine
yerleşmişler. Ben pek hatırlamıyorum ama bir kuzine sobamız
vardı. Annem o zamanlar bize yapardı bu keşli çöreği. Hala unutmam onun tadını,
kokusunu. Çok güzel günlerdi. Nasıl yapıldığına gelince içerisine süt, yumurta,
yağ, un katardı sonrasında keşi içine rendelerdi. Hamur haline getirdikten
sonra bir tepsiye yayar, üstüne yoğurt sürüp kuzineli sobada pişirirdi. Biz
kalabalık bir aile olduğumuz için genellikle ailecek toplandığımızda yapardı. Çörek
piştikten sonra sofranın etrafında toplanıp hepimiz çayla birlikte yerdik. Tadı
ve lezzeti hala damağımdadır. Artık hiç birisi kalmadığı için o günleri hala
çok özlerim. Keşi aynı zamanda kendi yöremize özel çorbalaramıza da katarlardı.
Annem bunları bize sık sık yapardı."
Bir kabın içerisine süt,
yumurta, sıvıyağ ve un konulur. Keş bol tuzlu olduğu için hamuruna tuz
konulmaz. Daha sonrasında bu malzemeler karıştırılıp hamur haline getirilir. Hamur
haline getirirken içerisine keş rendelenir ve tekrar yoğrulur. Yağlanan tepsiye
hamur yayılır. En son üstüne yoğurt sürülerek fırına verilir.
Bazı yörelerde keş farklı
şekillerde yapılır. Bizim köyümüzde ise keş şu şekilde yapılır: Öncelikle
yoğurt iyice yağı çıkana kadar çalkalanır. Daha sonra yağı alınır, tencereye koyulur katılaşıncaya kadar kaynatılır. Koyulaşınca bez torbaya konulur, iyice
suyunun süzülmesi için ertesi sabaha kadar bekletilir. Sonra içine bol miktarda
tuz atılıp, top haline getirilir ve güneşte kurutulur.